Translate

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Cung Le: από τις σφαίρες της Σαϊγκόν στα ρινγκ, τα κλουβιά και τελικά στο σινεμά

Ο Cung Le γεννήθηκε το 1972 στο Βιετνάμ. Η αρχή της ζωής του ήταν επεισοδιακή. Λίγες μέρες πριν την πτώση της Σαϊγκόν κατάφερε και απέδρασε μαζί με την μητέρα του με ένα Αμερικάνικο ελικόπτερο μέσα σε βροχή πυροβολισμών. Ο πατέρας του έμεινε πιάστηκε και φυλακίστηκε. Ο νεαρός Cung αφού έμεινε μερικούς μήνες σε στρατόπεδο προσφύγων στις Φιλιππίνες κατάφερε και στις ΗΠΑ, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. 

Το bulling και η γενικότερη αντιμετώπιση από τους γύρω του, τον οδήγησαν με προτροπή της μητέρας του, σε μια σχολή Taekwondo, σε ηλικία 10 ετών.

Στα 14 του μπαίνει στην αγωνιστική πάλη. Κερδίζει το Παναμερικανικό πρωτάθλημα στα γυμνάσια και στα κολέγια. Ασχολείται παράλληλα και με το Kuntao, το Vovinam και το Sambo.

Μετά ήρθε το Kickboxing και το Sanshou.

Δεν έμεινε και τίποτα. Είχε μάθει να χρησιμοποιεί χέρια, πόδια, μάχη σώμα με σώμα, ανατροπές, μάχη εδάφους, και όλα αυτά και σε παραλλαγές. Τι θα μπορούσε να συμβεί; Ένα επαγγελματικό ρεκόρ 17-0 στο kickboxing και 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, το 1998 το πρωτάθλημα Shidokan, 4 πρωταθλήματα ΗΠΑ, 3 παγκόσμια σαν ερασιτέχνης στο Sanshou και πολλά ακόμη. 

Συνολικά στο  kickboxing αγωνίστηκε 17 φορές νίκησε σε όλους τους αγώνες, στους 12 με νοκάουτ. 

Στο ΜΜΑ αγωνίστηκε 12 φορές, νίκησε τις 9. Από αυτές, τις 8 με νοκάουτ και την 1 με απόφαση, ενώ έχασε 3 φορές, όλες με νοκάουτ.

Στο ΜΜΑ, απείχε, επέστρεψε  βρέθηκε ντοπαρισμένος, ακυρώθηκε η κατηγορία γιατί ο φορέας που τον έλεγξε δεν ήταν πιστοποιημένος από την WADA και τελικά πέρασε ο χρόνος, η εποχή των αγώνων τελείωσε και ήρθε η εποχή του σινεμά.

Εδώ τον βλέπουμε να αγωνίζεται εναντίον του μετέπειτα φίλου και προπονητή του Scott Sheely. Ο αγώνας είναι με όρους Wushu Sanshou που επιτρέπει ανατροπές στις οποίες όπως βλέπετε ο Sheely δεν είχε απάντηση:





Δείτε:





Και μετά ήρθε το σινεμά και ταινίες με τον Donnie Yen στο "Bodyguards anfd Assasins":






τον Scott Atkins (Boyka):






τον Tony Leung:







τον Dolph Lundgren:








αλλά και τον Van Damme:







Γιατί η αναφορά στον Cung Le;

Γιατί ήταν ένας πολύ καλός μαχητής, με ολοκληρωμένο ρεπερτόριο τεχνικών, με πολύ καλά αποτελέσματα που του αξίζει μια γνωστοποίηση.

Γιατί τελικά αν και άξιζε δεν βοηθήθηκε από αυτό που θα λέγαμε κατεστημένο των αγώνων για να έχει περισσότερες ευκαιρίες, κυρίως, όπως λένε, στο UFC, που αποτελεί αυτή την εποχή το μεγάλο χωνευτήρι των μαχητών όλων των στυλ.


Γιατί είναι καλό να γνωρίζουμε ποιοί είναι αυτοί που βλέπουμε στις ταινίες δράσης να «ζωγραφίζουν» για να κατανοήσουμε την δουλειά που έχουν κάνει πριν μπουν μπροστά στην κάμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου