Translate

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Tadashi Sawamura: πως είναι να νικάς κατά 94, 60% με νοκ άουτ

Ο Tadashi Sawamura είναι σήμερα 75 χρονών.  Είναι επιχειρηματίας στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης τον ελεύθερο χρόνο του διδάσκει Karate σε παιδιά. 

Ένα ήσυχο γεροντάκι με μια ανιαρή ζωή; Όχι ακριβώς.

Το πραγματικό του όνομα είναι Hideki Shiraha. Το Sawamura ήταν το αγωνιστικό του ψευδώνυμο. Όμως παλιότερα, σε όλη την Ιαπωνία, ήταν γνωστός ως «ο δαίμονας του Kickboxing».

Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το μπέιζμπολ και αργότερα εκπαιδεύτηκε στο Karate. Μάλιστα είχε φθάσει να είναι κάτοχος του 3ου Dan. Στο γυμνάσιο και το Πανεπιστήμιο συμμετείχε σε αγώνες. Νικούσε πολύ συχνά με αποτέλεσμα να στεφθεί πολλές φορές πρωταθλητής, κάτι που τον έκανε να πιστεύει ότι ήταν ανίκητος.

Τον Ιούνιο του 1963 έγινε στην Ταϋλάνδη μια ιστορική συνάντηση δύο μαχητικών στυλ: Karate και Muay Thai. Το Karate εκπροσωπούσε ο Sawamura και το Muay Thai ο Samarn Sor Adisorn, ένας κορυφαίος αθλητής. Ο Tadashi θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να χάσει από τους Ταυλανδούς, ανεξάρτητα από κανόνες, γιατί πίστευε ότι είχε το πνεύμα του Samurai. Όμως ήταν άλλο η πολεμική διάσταση της μάχης και άλλο ο αγώνας σε ένα ρινγκ.

Σε αυτόν τον αγώνα ο Tadashi έχασε κατά κράτος. Χτυπήθηκε πολύ, έσπασε τρία πλευρά και έπεσε στο έδαφος 16 φορές, πριν χάσει τελικά με ένα βαρύ νοκ άουτ.

Δείτε τον αγώνα:




Και όμως, η ιστορία του ιαπωνικού Kick Boxing μόλις άρχιζε.

Ο Tadashi χρειάστηκε δεκαέξι μήνες για να θεραπευτεί από τα τραύματά του.
Αποφασίζει να αφιερώσει τον εαυτό του στο να γίνει ο καλύτερος σε αυτόν τον τρόπο μάχης. Μαζί με τους Osamu Noguchi και Tatsuo Yamada, κατανοούν ότι η αθλητική μορφή του  Karate δεν ήταν η κατάλληλη συνταγή. Προπονούνται με τον νέο τρόπο που απαιτούσε αυτή η μάχη. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί διαφορετικά τα πόδια του, συμπληρώνει το οπλοστάσιό του με τεχνικές αγκώνων, γονάτων και χεριών.

Το ιαπωνικό Kick Boxing κάνει τα πρώτα του βήματα.

Ο Tadashi ζητά επανάληψη του αγώνα με τον ίδιο αντίπαλο. Τον νικά. Και συνεχίζει. Από τις 11 Απριλίου του 1966 είναι πλέον και επίσημα επαγγελματίας Kickboxer

Και σαρώνει όποιον βρίσκει στον δρόμο του. Νικά τους μεγαλύτερους Ταυλανδούς μαχητές μέσα στο άντρο τους, το Lumpinee Boxing Stadium στην Μπανγκόκ. Και συνεχίζει. Αγωνίζεται συνολικά 241 φορές. Νικά σε 232 αγώνες, χάνει σε 5 και τελειώνει με ισοπαλία στους 4. 

Όμως από τις 232 νίκες του οι 228 είναι με νόκ άουτ, ένα ποσοστό απίστευτο.

Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται ας συγκρίνουμε τα ποσοστά των μεγαλύτερων νοκ άουτερ στην ιστορία:

Sawamura:                94, 60%

Rocky Marciano:      87, 76%

Vitali Klitschko:        87, 23%

Mike Tyson:               75, 86%

Εκτός από «δαίμονας του Kickboxing» γίνεται γνωστός και σαν «μηχανή των νοκ άουτ».

Είναι πλέον ένας σούπερ σταρ στην Ιαπωνία. Ο κόσμος τον λατρεύει, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.






Η ανοδική του πορεία παρασύρει και την πορεία του αθλήματος.  

Το 1970 γίνεται ήρωας animation με το όνομα «λάκτισμα του δαίμονα». 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι σημαίνει 94,60% νοκ άουτ. Επίσης παρατηρείστε στο (0:56) ένα καταπληκτικό νοκ άουτ με εναέρια γονατιά που άφησε την σφραγίδα του στα χρονικά του αθλήματος αλλά και στην μνήμη των θεατών:





Το 1973 κερδίζει το Επαγγελματικό Αθλητικό Grand Prize.

Αποσύρθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1977.

Ο Tadashi ήταν ένας πολύ μεγάλος αθλητής. Κατ' αρχήν επειδή μετά από μια συντριπτική ήττα κατάφερε να επανέλθει και να γίνει ο καλύτερος. Πέρα από αυτό, συμμετείχε, χωρίς να το ξέρει, στην γέννηση ενός μαχητικού σπορ που επρόκειτο να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Του έδωσε με τις επιτυχίες του και τον τρόπο που τις κατακτούσε, μιά δυνατή ώθηση δείχνοντας την ομορφιά και το θέαμα που μπορούσε να προσφέρει. Το παίξιμό του ήταν διαφήμιση για το στυλ.

Χάρη σε αυτόν το Muay Thai στην πραγματικότητα διεθνοποιήθηκε, αφού σε μεγάλο ποσοστό ήταν αυτό που επηρέασε το Kickboxing και το Κ-1.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου