Translate

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Yongmudo: μια πολεμική τέχνη του εργαστηρίου



Στην Κορέα τα Πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά. Ένα από τα παλιότερα είναι το Yong In το οποίο βρίσκεται 30 περίπου χιλιόμετρα από την Seoul, σε ένα χωριό και η είσοδός του είναι 2-3 χιλιόμετρα μέσα από τον κεντρικό δρόμο. Γύρω - γύρω περιβάλλεται από βουνά και δάσος. Είχα προπονηθεί εκεί πριν πολλά χρόνια και το θυμάμαι σαν ένα συγκρότημα που είχε τα πάντα, μαζί με την απαραίτητη ησυχία που χρειάζονται οι σπουδές.

Όμως το Yong In είναι σημαντικό για μας, γιατί είναι το πρώτο που συμπεριέλαβε το  Taekwondo στο πρόγραμμά του, σαν πανεπιστημιακή ειδικότητα. Κάτι σαν το δικό μας ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στο Taekwondo. Όσοι αποφοιτούν από αυτό έχουν πτυχίο ειδικότητας στο Taekwondo Α΄κατηγορίας και σίγουρα πολύ καλές γνώσεις. (Θα ακολουθήσει ανάρτηση για να δείτε πως είναι οργανωμένοι εδώ και πολλά χρόνια.)

Το Πανεπιστήμιο άνοιξε το 1953, αρχικά σαν Korea Judo School. Το 1971 μετεξελίχθηκε σε Κολλέγιο Φυσικής Αγωγής με τέσσερα χρόνια σπουδών. Από αθλήματα επαφής πλέον έχει Judo, Taekwondo, Hapkido, Kendo, boxing, wrestling και κυριολεκτικά τα πάντα από άλλες ειδικότητες, μιλάμε για 35 τμήματα.


Κάποια στιγμή σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να δημιουργήσουν ένα νέο υβριδικό στυλ, που να περιλαμβάνει τεχνικές από όλα τα στυλ. Τεχνικές χτυπημάτων από το Taekwondo, τεχνικές αρπαγών και ανατροπών από το Hapkido ανατροπές από το Judo και τεχνικές πάλης από το Ssireum, παραδοσιακό στυλ Κορεάτικης πάλης. 






Σε αυτό βέβαια θα έπαιζε μεγάλο ρόλο και η αθλητική επιστήμη, της οποίας το τμήμα στο Yong In είναι ιδιαίτερα δυνατό. Έτσι οι γνώσεις της προπονητικής, της φυσιολογίας, της κινησιολογίας, της βιομηχανικής και της ψυχολογίας αλλά και όλων των τελευταίων εξελίξεων σε αυτές ήσαν εξασφαλισμένες. Ένα σύστημα που θα μπορούσε να το εξασκήσει κανείς για να λάβει μέρος σε αγώνες, για αυτοάμυνα ή απλώς για υγεία και ευεξία. Και το όνομα αυτού Yongmudo. (προφέρεται και Yongmoodo). Το πρώτο συνθετικό “Yong” από το όνομα του Πανεπιστημίου, και το δεύτερο “Mudo” που σημαίνει πολεμικές τέχνες, το αντίστοιχο του ιαπωνικού όρου “Budo”.

Η επίσημη παρουσίαση του συστήματος έγινε στις 15 Οκτωβρίου του 1998 στο Martial Arts College του Yong In University. Η τελική μορφή του νέου στυλ, περιλαμβάνει τεχνικές ρίψεων και ακινητοποιήσεις του Judo, λαβές της πάλης, χτυπήματα και αποκρούσεις με χέρια και πόδια του Taekwondo και κλειδώματα του Hapkido.






Οι ζώνες είναι όπως του Taekwondo αλλά οι φόρμες σαν του Judo, για να αντέχουν τα πιασίματα, αλλά σε χρώμα πράσινο.
Υπάρχει και μια Παγκόσμια Ομοσπονδία που περισσότερο είναι φορέας που θέλει να αναπτύξει την οργάνωση παρά σημείο σύνδεσης πολλών εθνικών ομοσπονδιών.
Το εγχείρημα είναι ενδιαφέρον σαν προσέγγιση αφού ξεκίνησε στα χαρτιά και όχι στην πράξη όπως τα περισσότερα στυλ. Βάζοντας τα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα σημαίνει και ότι μπορεί να «κατασκευαστεί» κατά παραγγελία ένα στυλ; Το ότι αυτός που κατασκευάζει αυτό το «προϊόν» είναι ένας οργανισμός και όχι μια ομάδα ανθρώπων με κάποιο ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο μπορεί να του δώσει «ζωή»; Το ότι το παρουσιάζουν και σαν μέθοδο αυτοάμυνας άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε tatami και όχι σε συνθήκες μάχης δρόμου μπορεί να το κάνει πειστικό; Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με αυτό και όχι με κάποιο άλλο παρεμφερές υπάρχον στυλ; Αν το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι η επιστημονικότητα, αυτό αρκεί για να είναι ελκυστικό;
Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής. Γνώμη μας πάντως είναι ότι δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί δίπλα σε άλλα στυλ που έχουν γερές βάσεις και ίσως περισσότερη γοητεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου