Translate

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Kyuk Too Ki: το Κορεάτικο Kickboxing


Το Kyuk Too Ki (που προφέρεται και σαν Gwon Gyokdo αλλά και σαν Kun Gek Do), είναι η Κορεάτικη εκδοχή του Kickboxing. Συνδυάζει στοιχεία του Muay Thai και του Taekwondo. Περιλαμβάνει δηλαδή λακτίσματα, γροθιές, τεχνικές με αγκώνα, γονατιές, low kicks κ.λ.π.

Δεν είναι πολύ γνωστό στην Δύση. Στην Ελλάδα ουσιαστικά είναι άγνωστο.

Βέβαια οι αναγνώστες του Dojang1970.blogspot.com δεν είναι σαν τους υπόλοιπους! Eίναι ενημερωμένοι!


Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Ο δημιουργός του, ο Jung Do Mo, είχε 30 χρόνια εμπειρίας στις πολεμικές τέχνες και κυρίως στο Taekwondo.  Ήταν ευχαριστημένος με τα όσα είχε μάθει, μέχρι τη στιγμή που είδε έναν αγώνα μεταξύ ενός αθλητή του Taekwondo και ενός του Muay Thai. Ο αθλητής του Taekwondo «κατεδαφίστηκε».  Μετά το αρχικό σόκ συνειδητοποίησε τι έπρεπε να κάνει. Άρχισε να μαθαίνει Kickboxing και μετά Muay Thai. Χρειάστηκε 3 χρόνια μελέτης και εκπαίδευσης στην Κορέα και το εξωτερικό. Και εγένετο Kyuk Too Ki. Όλα αυτά τα ωραία συνέβησαν την δεκαετία του ’70, οπότε και δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία του συστήματος. Η έδρα της βρίσκεται μέχρι σήμερα στο Pusan.




                                                        

Ας το γνωρίσουμε τεχνικά.

Το νέο στυλ που παρουσίασε περιλάμβανε τροποποιημένα λακτίσματα του Taekwondo, low kicks, γονατιές, αγκώνες από το Muay Thai, γροθιές από την Δυτική πυγμαχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει και το κυκλικό λάκτισμα (tolio tsaki) του Taekwondo αλλά και το κυκλικό του Thai με κέντρο το ισχίο και το γόνατο ίσιο (roundhouse). Επιτρέπονται επίσης και οι ανατροπές, αρκεί να γίνουν μέσα σε 3’’.

Χρησιμοποιεί τα γρήγορα βήματα του Taekwondo, κάτι που το κάνει πιο θεαματικό από όμοια στυλ.

Δύο χρόνια εκπαίδευσης θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να σταθεί κάποιος μέσα στο ρινγκ. Απαραίτητη είναι η προπόνηση αντοχής και η ανθεκτικότητα στα κτυπήματα, το «ψήσιμο».

Τέλος δεν υπάρχουν ζώνες ή κάποιο άλλο διακριτικό. 






Οι κανόνες του:

Οι αγώνες του γίνονται σε ρινγκ και συνήθως διαρκούν από 3 γύρους για τους ερασιτέχνες έως 10 για τους επαγγελματίες, ενώ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα η διάρκεια είναι 12 γύροι. Οι γύροι έχουν διάρκεια 2 λεπτά.

Τα προστατευτικά που επιτρέπονται είναι μασέλα για τα δόντια και προστατευτικό των γεννητικών οργάνων.

Δεν επιτρέπονται χτυπήματα στα γεννητικά, το γόνατο, πίσω στο κεφάλι και την πλάτη.

Πόντοι δίνονται σε χτυπήματα με γροθιές, αγκώνες, γόνατα, λακτίσματα και σε ανατροπές.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στην κανονική διάρκεια, γίνονται έξτρα γύροι.

Παρατηρείται, στο εξωτερικό, ότι πολλοί αθλητές του αγωνιστικού Taekwondo όταν τελειώνουν την καριέρα τους στο άθλημα, στρέφονται στο Kyuk Too Ki, αφού τεχνικά είναι συγγενές με το Taekwondo. Συνήθως με αυτό και τελειώνουν την πορεία τους. Βέβαια θα πρέπει να μάθουν να χτυπούν με τις τεχνικές τους, κάτι που δεν είναι εξασφαλισμένο ότι μπορεί να γίνει με επιτυχία. Θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που βρίσκουν στο Kyuk Too Ki και δεν το βρίσκουν στο αγωνιστικό Taekwondo, τη στιγμή που και τα δύο είναι αθλήματα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Η συνταγή πάντως είναι καλά σχεδιασμένη, αφού μπορεί να «παράξει» ένα παιχνίδι με πολλές επιλογές, ανατροπές, δηλαδή αλλαγή ρυθμού, γρήγορες μετακινήσεις επηρεασμένες από το Taekwondo, δυνατά χτυπήματα και λογική διάρκεια γύρων ώστε να μην εξαντλούνται οι αθλητές και να μπορούν να δώσουν ένα όμορφο, γρήγορο παιχνίδι.  

Θα μπορούσε να το Kyuk Too Ki να είναι το Taekwondo που πολλοί θα θέλαμε; Ίσως.

Αν θέλετε πάντως να ενημερωθείτε περισσότερο για το στυλ, ίσως το μοναδικό DVD που αναφέρεται σε αυτό είναι:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου