Translate

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Κορονοιός, καραντίνα και πολεμικές τέχνες: μετατρέποντας το αρνητικό σε ευκαιρία

Βρισκόμαστε όλοι σε «κατ’ οίκον περιορισμό», το λέμε και καραντίνα, για να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού. Μια πολύ σωστή απόφαση που θα μας δώσει  την δυνατότητα να περιορίσουμε τα θύματα. Μια απόφαση που αντιμετωπίζει την εξάπλωση αφού ακόμη δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο τον ιό. Όλα αυτά αναμένοντας το φάρμακο, το εμβόλιο, που ήδη ετοιμάζονται, αλλά και την ζέστη της άνοιξης που μάλλον θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την πανδημία. Δύσκολες μέρες.

Όσοι κάνουν πολεμικές τέχνες αναγκάζονται να απέχουν από τις προπονήσεις για δύο εβδομάδες ίσως και περισσότερο, αφού οι σχολές είναι υποχρεωτικά κλειστές και πρέπει να παραμένουν στο σπίτι.

Και όμως μήπως έχουμε μπροστά μας μια σπουδαία ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι; Αρκεί να δούμε το σπίτι μας σαν χώρο προπόνησης. Ένα χώρο προπόνησης όχι μόνο για 1-2 ώρες αλλά για 24.

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Στο πρόγραμμα μιας σχολής υπάρχουν τεχνικές που είναι αναγκαία η συμμετοχή του αντιπάλου, τεχνικές που δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του αντιπάλου και τεχνικές που βρίσκονται μεταξύ των δύο προηγούμενων κατηγοριών, δηλαδή τεχνικές που μπορούν ως ένα βαθμό να εμπλέκεται ο παρτενέρ και ως ένα βαθμό να μην υπάρχει σαν φυσική παρουσία.

Για παράδειγμα: οι βασικές τεχνικές, οι φόρμες ή Kata ή Poomsae κ.λ.π., οι συνδυασμοί βασικών τεχνικών δεν χρειάζονται κάποιον παρτενέρ. Στις σχολές γίνονται συνήθως με τους μαθητές να κινούνται παράλληλα αλλά όχι να συνεργάζονται απαραίτητα.

Επομένως μπορούμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα επαναλήψεων βασικών τεχνικών. Ο χώρος που χρειάζεται είναι περίπου 1χ2 m, εφόσον εκτελούνται στατικά. Μπορούμε να αρχίσουμε από αυτές που υστερούμε ώστε να προλάβουμε να τις βελτιώσουμε πριν τελειώσει η καραντίνα!

Μόνο τεχνικές χεριών, μόνο ποδιών και μετά συνδυασμοί και χεριών και ποδιών. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στο θέμα αυτό η προπόνηση στις σχολές υστερεί γιατί πρέπει να εκτελεστεί όλο το πρόγραμμα και δεν υπάρχει ο χρόνος να επιμείνουμε πάρα πολύ στις πολλές επαναλήψεις. Τώρα είναι η ευκαιρία να το διορθώσουμε.

Με τη ίδια λογική μπορούμε να βελτιώσουμε τις τεχνικές των Kata / Poomsae. Μια τεχνική που μας δυσκολεύει, έναν συνδυασμό, ένα τμήμα ή ολόκληρο αν έχουμε χώρο.


Δείτε τον Yashuhiro Uema 9 Dan στο Shorin Ryu Shubukan πόσο λίγο χώρο χρειάζεται για να εκτελέσει τα Kata  του συστήματός του:






Οι βηματισμοί της μάχης δεν χρειάζονται χώρο. Είναι εδώ για μας!

Αν έχουμε καθρέφτη ή τζάμι πόρτας (!) τότε έχουμε ένα «κομμάτι σχολής» εντελώς δικό μας για αρκετά 24ωρα. Η σκιαμαχία είναι έτοιμη να ξεκινήσει!

Και από φυσική κατάσταση; Μα φυσικά! Κάμψεις, κοιλιακοί, ραχιαίοι, βαθιά καθίσματα σε διάφορες παραλλαγές και όποια άλλη άσκηση υπάρχει με το βάρος του σώματος. Μπορούμε να βρούμε μερικές χιλιάδες ιδέες στο YouTube. Μέχρι και σχοινάκι μπορούμε να κάνουμε αν υπάρχει χώρος και οικογένεια με κατανόηση, αφού πρώτα απομακρύνουμε τα εύθραυστα!

Τώρα αν έχουμε στο σπίτι ήδη σάκο, makiwara, ποδήλατο, διάδρομο και άλλα μηχανήματα, τότε ανήκουμε στους άρχοντες των ημερών.

Αυτό όμως που είναι πραγματικά το ιδανικό, είναι η ευκαιρία για συστηματικές διατάσεις. Ένα καθημερινό πρόγραμμα μιας ώρας ήρεμων, οργανωμένων διατάσεων θα απογειώσει στις δύο επόμενες εβδομάδες το επίπεδο ευλυγισίας μας, κάτι που θα μας προστατέψει από τραυματισμούς και θα δώσει αισθητά μεγαλύτερο εύρος στις κινήσεις μας και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα όσα μπορούσαμε να κάνουμε πριν.

Εκτός όμως από το σωματικό πρόγραμμα, η καραντίνα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για διάβασμα βιβλίων και πληροφοριών από το διαδίκτυο πάνω στο σύστημά μας. Θα μπορέσουμε να μελετήσουμε ιδέες που δεν είχαμε τον χρόνο να ψάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Μερικά εκατομμύρια βίντεο είναι εκεί και μας περιμένουν να τα προσέξουμε, με ιδέες για το δικό μας στυλ που θα μας βοηθήσουν να το δούμε με μια άλλη ματιά. Να μελετήσουμε τους καλύτερους του κόσμου και να εκτιμήσουμε το πόσο απέχουμε από αυτούς. Να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που κάνουν αυτοί καλά και να βάλουμε τους στόχους μας για να κλείσουμε την απόσταση που μας χωρίζει.

Η εξέλιξη έρχεται πρώτα στο μυαλό μας με αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και μετά υλοποιείται στην πράξη.

Αν δούμε τον χρόνο αυτής της καραντίνας σαν ευκαιρία, τότε σίγουρα όταν αυτή η κατάσταση τελειώσει, θα μας βρεί καλύτερους από πριν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου